Gezonde Zweedse chokladbollar & een witte variant erbij!

Ik kwam in een zoektocht naar nieuwe kook-inspiratie de blog van Rens Kroes tegen (www.renskroes.com). Deze staat vol heerlijke powerfood receptjes en tips om op een gezonde manier de dag door te komen! De receptjes voor witte & bruine chocoladeballetjes leken me heerlijk dus deze heb ik ’s avonds met Wouter gemaakt. Waren echt snel klaar en zijn overheerlijk!

Aangezien ik beide recepten gelijktijdig gemaakt heb, heb ik alle dadels ontpit & een uurtje laten weken in lauwwarm water. De cashewnoten liet ik gelijk ook een uurtje weken. Qua bevindingen vond ik de cacaoballetjes het lekkerst, zij zijn ook goed stevig. De witte kokosballetjes smaken heel fris en lekker, maar er moet nog gesleuteld worden om ze steviger te krijgen (bij mij leken ze meer op ontdooide kroketten, ik verminderde daarom in het recept hieronder de kokosroom zodat ze minder mushy zijn). Ons zoontje Moris was in ieder geval fan van de chocolade-variant! Joepie!

Ik was iets te enthousiast om zoveel balletjes in 1x te maken en ben ze ook vergeten invriezen. Dit kan een handige tip zijn als jij deze ook wil maken. Van zo’n energiebommetjes eet je natuurlijk niet zoveel 🙂 2x 20 balletjes, beide receptjes zijn op 20 minuutjes klaar!

 

Chokladbollar – healthy version!

Ingrediënten

200 gram dadels
170 gram verschillende noten
60 ml kokosolie
2 eetlepels cacaopoeder
1 eetlepel chia zaden
kokosrasp

Bereiding

Laat de dadels voor 15 minuten in water weken. Doe eerst de noten in een hakmolentje de rest van alle ingrediënten in de blender of keukenmachine en mix alles goed fijn. Doe vervolgens de dadels erbij en mix nog een keer. Schep daarna alles in een kom en laat het 10 minuutjes staan in de frigo. Maak er vervolgens balletjes van en rol ze in de kokosrasp. Leg ze een uur in de koelkast en daarna zijn ze ready om opgegeten te worden !

Tip: rauw cacaopoeder is gezonder dan gewoon cacaopoeder want daar zit geen suiker in!

Witte kokosballetjes

Ingrediënten

250 gr rauwe cashewnoten, geweekt
160 ml citroensap (ca. 3 citroenen)  
100 ml kokosroom
100 gr dadels, medjool
100 gr kokosrasp
20 gr citroenrasp (ca 3 citroenen)
Snufje zeezout
Note: Als je geen medjool dadels kan vinden dan kan je de dadels eventueel een uur lang weken in warm water, dan worden ze lekker zacht. Ook beter om ze te mixen.

Bereiding

Week de cashewnoten voor minimaal een uur in water. Ontpit de dadels, spoel de geweekte cashewnoten af en doe ze samen met het citroensap en kokosroom in de keukenmachine of blender. Mix het tot een romig geheel. Schep het in een kom en doe vervolgens de rest van de ingrediënten erbij. Roer alles door elkaar. Zet hierna even in de frigo om het ‘deeg’ wat te laten opstijven. Als het te zacht blijft, zou ik aanraden om er wat extra kokospoeder door te mengen. Maak er na een half uurtje met je handen 20 balletjes van. Rens Kroes waarschuwde al dat het lastig zou worden, was het zeker wel dus be prepared! Daarna zet je ze een half uurtje in de koelkast en eventueel kan je ze er dan nog eens uithalen om verder mooi rond te maken. Rol ze eventueel in kokos- en citroenrasp en voila! In de koelkast bewaren tot je honger hebt!

Groetjes!

Geef een reactie