Rozemarijn-citroen taart

Ik had online al enkele mooie naked cakes gezien en tot enkele dagen voor Moris zijn verjaardagsfeestje bleven we twijfelen of we toch niet beter een zouden bestellen, want ja, veel gemakkelijker he (en weinig tijd enzo gezien Moris zijn korte dutjes).

Uiteindelijk beslisten we toch zelf een taart te maken, ik spotte dit pareltje op TheLittleEpicurian en was meteen verkocht! De botercrème was met rozemarijn geïnfuseerd (een knipoog naar de rozemarijnplantjes die we na ons trouwfeest aan iedereen meegaven) en tussen de lagen zit een laagje lemoncurd, ideaal voor citroen-lovers!

Voor de handigheid heb ik het recept hieronder al even voor je vertaald (en een recept voor heerlijke lemoncurd toegevoegd, want dit is helaas bij ons niet in de winkel beschikbaar). De taart is voor ongeveer 10-12 personen en het duurde anderhalf uur om deze te maken (oventijd niet inbegrepen). De cake is gemaakt voor een ovenvorm met 15cm doorsnede, maar mijn was 20 en dit lukte ook perfect!!

Moris_verjaardag1-5-2

Ingrediënten

Voor een cake voor 12personen, Gerelateerde afbeelding 1uur30

cake

280 g bloem
1 kl bakpoeder
3 kl bakpoeder
1/2 kl fijn zeezout
170 g boter
225 g rietsuiker
3  eieren
80 g zure room
160 g melk
5 el citroensap
1 el citroenzest (bio!)

lemoncurd

2  eieren
2  citroenen (bio)
175 g suiker
1/2 el maiszetmeel
115 g boter

rozemarijn-boter crème

230 g boter
3 takjes verse rozemarijn
520 g poedersuikker
1/2 kl fijn zeezout
1 el room

 

Bereiding

Wij zijn met de cake gestart aangezien ik geen 3 vormen heb en dus de delen achter elkaar in de oven moest steken. Terwijl de cake in de oven zit, heb je dan tijd om de curd en de botercrème te maken (hier heb je wel best wat geduld voor nodig, dus ik besteedde dit taakje uit aan Wouter) 🙂

cake

Verwarm de oven tot 180°C en wrijf je ovenschaal in met boter & bloem.

Klop in een kom de boter romig en voeg daarna suiker toe en klop tot het mengsel mooi glad is. Voeg de eieren toe en mix op een gemiddelde snelheid tot alles egaal is. Daarna voegen we de zure room toe en mengen we opnieuw. Vergeet niet af en toe de zijkanten van je kom af te schrapen zodat er niets verloren gaat!

Maak in een tweede kom een mengsel van bloem, bakpoeder en zout. Meng dit even samen en voeg dit in 3keer toe aan het deegmengsel. Wissel af met het toevoegen van de melk. Voeg na deze stap ook het citroensap en citroenzeste toe en mang nog een keer grondig.

Hierna verdeel je de cake over drie cakevormen. Aangezien ik er maar 1tje had, heb ik eerst mijn deeg afgewogen (hallo afwas!) maar zo was ik zeker dat mijn drie niveau’s ongeveer even hoog gingen worden.

De cake moet 35-40 minuten in de oven aan 180°, maar check af en toe want iedere oven werkt natuurlijk net iets anders. Om te testen of hij gaar is, prik je er met een stokje in en als er geen deeg meer aanhangt, is het goed! Laat de cake even afkoelen in de vorm (5tal minuutjes) en laat verder afkoelen op een rooster.

lemon curd

Klop in een pannetje de eieren los met het sap en de geraspte schil van de citroenen, de suiker en het maïszetmeel. Doe er de boter in blokjes bij en verwarm al roerend tot het mengsel indikt. Giet in bokaaltjes en sluit ze goed af. Op een koele plek blijft de lemon curd meerdere weken goed.

rozemarijn botercrème

In een pan met zware bodem laat je de boter en rozemarijn smelten op gemiddeld vuur. Wanneer het kookt laat je het 1 minuut koken. Nadien verwijder je de pot van het vuur en laat de boter afkoelen voor 60-90 minuten tot de boter koud genoeg is om aan te raken. Zeef de rozemarijn en hou de boter koud in de frigo tot je hem gaat gebruiken.

Wanneer je de boter gaat gebruiken, laat je hem best eerst op kamertemperatuur komen zodat die zachter wordt. Met een mixer klop je dan de boter op. Voeg hier bloemsuiker, zout en room bij en mix tot het goed glad is. Als de crème te zacht is kan je nog extra bloemsuiker toevoegen (doe dit voorzichtig!).

Samenstellen!

Vul een spuitzak met de helft van de botercrème.

Indien nodig maak de cakes goed plat. Zet de onderste cakevorm op een draaitafel (niet noodzakelijk, wel erg handig!) en beboter de bovenkant met een dunne laag. Met de spuitzak maak je een randje (of “boord”) aan de cake zodat de lemon curd er straks niet uit kan lopen.

Voeg genoeg lemon curd toe tot aan de boterrand. Plaats de tweede cake erbovenop. Hier doen we hetzelfde als bij de onderste cake met botercrème en lemon curd. Tot slot plaats je de derde cake erboven. Hier doen we geen lemoncurd op maar een dikkere laag botercrème zodat de hele cake bedekt is. Nadien spatel je  de rest van de botercrème rondom de cake om de kruimels vast te zetten en het een mooi naked cake effect te geven.

Zet de cake minstens 15-20 minuten in de koelkast zodat het glazuur kan hard worden. Nadien kan je indien gewenst nog een extra laag botercrème op de cake doen om een dichtere buitenlaag te hebben. Als je de cake niet meteen opeet, laat hem dan zeker in de frigo staan.

Versieren deden wij met rozemarijntakjes, crushed nootjes en speelgoed figuurtjes. Je kan ook nog extra bloemsuiker over de cake verstrooien als je dat wil.

Voor het opdienen laat je de cake best een 30tal minuten op kamertemperatuur komen, zo komt de smaak van rozemarijn & lemoncurd volledig tot z’n recht!

 

Smakelijk!!!

 

 

 

 

Geef een reactie